İkametgah, mesken veya iş yeri bulunamayan kişilerin adresi meçhul sayılır. Adresi meçhul olan kişiler hakkında yapılan tebligata ilanen tebligat denir. İlanen tebligat, Tebligat Kanunu 28 ila 31 arasında yer alan maddelerde düzenlenmiştir.

Usulsüz Tebligat

Kişinin adresi araştırılmaksızın ilanen tebligat yapılması usulsüzlük oluşturmaktadır. Bu durum kişinin savunma hakkını kısıtlaması sebebiyle Yargıtay tarafından bozma sebebi olarak görülmüştür. İşbu sebeple tebliğe elverişli adres araştırılmaksızın ilanen tebligat yapılması hali usulsüzlük oluşturacaktır.

Hukuki Dayanak ve Emsal Karar

Tebligat Kanunu md.28:’Adresi meçhul olanlara tebligat ilanen yapılır.’’

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 2020/7572 E. ve 2021/4842 K. sayılı kararı:’Davalı ...'ın yurt dışında ikamet ettiği mahkemece tespit edilmiş, adresi tespit edilemediğinden tebligat yapılamadığı gerekçesi ile ilanen tebligat yapıldığı anlaşılmıştır. Tebligat Kanunu'nun 28. maddesi ve Tebligat Yönetmeliği'nin 48. maddesi uyarınca ilanen tebligat yapılabilmesi için tebligat yapılan kişinin adresinin meçhul olması gerekir; oysa yurt dışına gönderilen tebligat bila tebliğ iade edilmiş ancak yurt dışında yabancı ülke vatandaşlığı da olan davalının yabancı ülke makamlarınca adresinin araştırılmadığı anlaşılmıştır. Öncelikle yabancı ülke makamları aracılığıyla davalının yurt dışı adresinin araştırılması, adres tespit edilemediği takdirde ilanen tebligat yoluna gidilmesi gerekirken mahkemece bu hususlara riayet edilmeksizin ilanen tebligat yapılması usulsüz olup, taraf teşkili sağlanmaksızın davalının savunma hakkı kısıtlanacak şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.’’

Nasıl Yapılır?

İlanen tebligat, kişinin tebliğe elverişli adresinin tespit edilebilmesi amacıyla yapılan araştırmaların sonuçsuz kalması neticesinde, Basın İlan Kurumu tarafından gerçekleştirilir.

1)Tebliğ olunacak evrak ve ilan sureti bir ay süreyle herkesin kolayca görebileceği bir yere asılır.

2)Hakkında ilan yapılacak kişinin, tebligata en elverişli olduğu düşünülen yerde ve varsa tebliği çıkaran merciin bulunduğu yerde yayımlanan bir gazetede ve elektronik ortamda yapılır.

3)Merci gerekli görmesi halinde ikinci defa ilan yapabilir. Ancak ilk ilan ile ikinci ilan arasında en az bir hafta süre olması gerekmektedir.

Tebliğ Tarihi

Son ilanen tebliğin yapıldığı günden itibaren 7 (yedi) gün sonra tebliğ edilmiş sayılır. İlanen tebliğe karar veren merci bu süreyi 15 (on beş) günden fazla olmamak suretiyle daha uzun bir süre tayin edebilir.